onsdag den 21. oktober 2015

Milliondonation gør studieprojekt til energisatsning i Sønderborg

I dag var der officiel indvielse på Green Water Living Lab i Hardeshøj. Et spændende eksempel på, hvordan et studieprojekt kan udvikle sig til et egentligt forskningsprojekt i ret stor skala.
Del på FacebookAnbefal denne sideUdskriv denne sideMindre skrifttypeStørre tekst
En donation på 1,22 millioner kroner løfter et studieprojekt fra ingeniøruddannelserne til grønt energiudviklingsarbejde. Pengene skal bruges i et airconditionanlæg, der udnytter havvand til at regulere temperaturen.

Et airconditionanlæg, der udnytter havvand til enten at opvarme eller afkøle bygninger, har længe været i drift i kælderen under SDU i Sønderborg som et led af et studieprojekt. Nu sikrer en stor donation, at projektet kan udvikle sig til et grønt energiudviklingsarbejde, som kan være med til at drive Sønderborg kommunes planer om at være fuldstændig energineutral i 2029.
Bitten og Mads Clausen Fonden har doneret 1,22 millioner kroner til projektet, der nu kaldes Green Water.
Pengene skal bruges til at udvikle et anlæg, der tager afsæt i prototypen på SDU, og teste det i et såkaldt proof of concept-projekt. Det betyder, at teknologien videreudvikles og efterfølgende vil kunne installeres i nye byggerier. Donationen fra Bitten og Mads Clausen Fonden er givet til Mads Clausen Instituttet (MCI), der huser projektet.
"Projektet Green Water afspejler perfekt MCIs vision om et tæt og frugtbart samarbejde mellem mekatronik, innovation og business og vores mission om at hjælpe iværksætterne blandt vores studerende. Projektet har stort potentiale inden for uddannelsesaktiviteter, industrisamarbejde og grøn teknologisk udvikling," siger institutleder for Mads Clausen Instituttet, Horst-Günter Rubahn.

Fakta

Green Water-anlægget bruger havvand fra en vis dybde og udvinder den energi, der lagret i vandet til henholdsvis at opvarme eller nedkøle bygninger. Anlægget kan erstatte konventionelle aircondition-anlæg, der både er dyre i drift og forurenende. Det bruger et minimum af strøm på nedkøling, da havvandet allerede er koldt, og det giver samtidig mulighed for opvarmning ved hjælp af et integreret varmepumpesystem.
På MCI løfter man derfor projektet til et samarbejde på tværs af forskningsgrupperne Mekatronik og Innovation and Business. Flere studieprojekter vil blive søsat, der blandt andet skal undersøge matematiske modeller af bygninger og energiforbrug- og behov.
Forsknings- og udviklingsarbejdet bliver ledet af professor Alexander Brem, og Michael Sørensen og Henrik Andersen er blevet ansat som videnskabelige assistenter på projektet, samtidig med at de læser til civilingeniør på henholdsvis Innovation and Business og Mekatronik-uddannelserne. For de to ingeniørstuderende har det været en sej proces at komme så vidt med projektet.
"Vi har været meget tæt på at opgive projektet op til flere gange. Der har været mange barrierer, vi har skullet overvinde, så vi er rigtig stolte over at være nået hertil, og vi er meget benovede over den opbakning, vi har fået. Vi havde ikke klaret det uden støtte fra SDU og mange andre," siger de to ingeniørstuderende.
Det nye anlæg, der skal teste teknologien, bliver etableret i Hardeshøj Foreningshus, der ligger i færgelejet ved Hardeshøj, hvor færgen fra Als til Jylland sejler fra. Anlægget kommer til at køle og opvarme foreningshuset, der huser både motorcykelklub, dykkerklub og fest- og mødelokaler. Første spadestik til anlægget bliver taget i løbet af marts og forventes fuldt opført i sommeren 2015.
Sønderborg Kommune stiller 350.000 kroner og bygninger til rådighed for projektet. Derudover bidrager Project Zero, Idea Entrepreneurship Centre, CLEAN, EU-projektet Transformer samt Udviklingsråd Sønderjylland til projektet med adgang til netværk og knowhow.
 
For yderligere information om Green Water Research Project, kontakt:
Michael Sørensen på e-mail mats@mci.sdu.dk /telefon  6160 2400
Henrik Andersen på e-mail han@mci.sdu.dk /telefon 5194 9396
projektansvarlig på SDU, professor Alexander Brem brem@mci.sdu.dk /telefon 6550 9246.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar